co zjeść w czarnogórze

Co zjeść w Czarnogórze – 10 potraw, których warto spróbować

Czarnogórska kuchnia to bogactwo ciężkich potraw. Jest oparta głównie na mięsach z rusztu lub grilla, owocach morza, rybach oraz warzywach i owocach. Z niniejszego wpisu dowiesz się co zjeść w Czarnogórze oprócz tak popularnych na Bałkanach potraw jak ćevapčići czy pljeskavica. Mimo tego, że kuchnia na całym Półwyspie Bałkańskim jest bardzo podobna, a potrawy różnią się tylko niektórymi składnikami, przyprawami czy dodatkami, to kuchnia czarnogórska potrafi naprawdę zaskoczyć. Sprawdź co zjeść w Czarnogórze.

Kuchnia Czarnogóry podlegała takim samym zmianom jak kraj. Na terenie Bałkanów również w sferze kulinarnej zakorzeniły się wpływy obcych państw. Obszar dzisiejszej Czarnogóry przez stulecia zamieszkiwali Rzymianie, Grecy, Wenecjanie, Turcy, a nawet Słowianie.

Duży wpływ na kuchnię czarnogórską miała też tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie. W czarnogórskiej kuchni znajdziemy wiele prostych w przygotowaniu potraw, które skutecznie zaspokoją głód. Kuchnia Czarnogóry jest jednocześnie dość zróżnicowana. Do dziś tradycyjne potrawy w Czarnogórze oparte są na mięsie (głównie grillowanym), mące, kaszy i serach. Najczęściej potrawy są przyprawiane papryką, kminkiem, czosnkiem, solą jodowaną, rozmarynem i szałwią. Dania są przygotowywane w większości w sposób tradycyjny z użyciem metody “ispod peke” (spod żaru) w naczyniach zwanych “sac”.

Jednym z podstawowych składników czarnogórskiej kuchni jest “kajmak”, produkt mleczny, będący czymś pośrednim pomiędzy śmietaną a twarogiem, powstający z zebranego z mleka kożucha, czasem solonego, przechowywanego w drewnianych naczyniach.

Kuchnia bałkańska, do której przynależy tradycyjna kuchnia czarnogórska jest bardzo jednolita. Widać zatem wiele podobieństw między tradycyjnymi potrawami, które spotkać można zarówno w Czarnogórze jak i Chorwacji, Serbii czy nawet Bułgarii. Jednocześnie da się też zauważyć pewne różnice wynikające z indywidualnych uwarunkowań poszczególnych państw. Kuchnię czarnogórską można podzielić na trzy odmiany: północną, kontynentalną oraz śródziemnomorską.

Co zjeść w Czarnogórze

Kuchnia czarnogórska zachwyca bogactwem i różnorodnością smaków. Będąc w Czarnogórze koniecznie spróbuj tradycyjnego čevapi, skosztuj pljeskavicy, miejscowej szynki parmeńskiej czyli pršutu, oraz poznaj smak fasoli zapiekanej z cebulą i papryką. Nie zapomnij również o czarnogórskich sałatkach – bałkańskiej z pomidorów, świeżych ogórków i sera bałkańskiego oraz šopskiej z pomidorami, serem feta, octem i czosnkiem. Sprawdź co zjeść w Czarnogórze. Poniżej znajdziesz zestawienie 10 potraw, których warto spróbować podczas pobytu w Czarnogórze.

Burek

Burek jest najpopularniejszą potrawą, a w zasadzie przekąską, jaką możemy zjeść w Czarnogórze. To również zdecydowany hit na całych Bałkanach. Kupimy go w każdej piekarni (pekara) praktycznie przez całą dobę. To idealna przekąska do zjedzenia na szybko podczas zwiedzania.

co zjeść w czarnogórze - burek
Co zjeść w Czarnogórze — Burek

Burek jest pieczony z ciasta filo, bardzo podobnego do ciasta francuskiego, z tą różnicą, że zamiast masła do jego przygotowania używana jest oliwa. Ciasto nadziewane jest białym serem, szpinakiem, cukinią, ziemniakami, ale przede wszystkim mięsem, bo prawdziwy czarnogórski burek, to właśnie burek z mięsem. Smak burka doskonale podkreśla obowiązkowy dodatek zwany “ayran”, czyli turecki napój jogurtowy. W ostateczności może również być zwykły pitny jogurt naturalny.

Ćevapčići

Jeśli chcesz wiedzieć co zjeść w Czarnogórze, poznaj drugie najpopularniejsze tradycyjnym danie – ćevapčići. Ćevapčići to podłużne grillowane kotleciki, kształtem przypominające kiełbaski.

co zjeść w czarnogórze - ćevapčići
Co zjeść w Czarnogórze — Ćevapčići

Głównym składnikiem tej potrawy jest mięso mielone lub siekane. Używa się różnych gatunków mięs, zarówno wieprzowiny jak i wołowiny. Mięso jest doprawiane cebulą, czosnkiem, przyprawami i ziołami. Z masy mięsnej formowane są podłużne paluszki przypominające kiełbaski, a następnie są one grillowane lub smażone.

Polecany artykuł: Ćevapčići – przepis na “bosanske ćevapi”

Tak przygotowane ćevapčići podaje się w bułce o nazwie “lepinja” lub na talerzu z dodatkiem surowej siekanej cebuli, grillowanymi warzywami, frytkami, ajwarem i kajmakiem.

Pljeskavica

Jeśli lubisz mięso mam dla Ciebie kolejną podpowiedź co zjeść w Czarnogórze. Pljeskavicę przygotowuje się z tych samych składników co ćevapčići, czyli z mieszanki wołowiny, wieprzowiny i jagnięciny. Mięso jest jednak formowane na kształt płaskich kotletów, które są grillowane. Niekiedy w restauracjach można się spotkać z wersją gurmanską pljeskavicy, w której kotlet jest nadziewany farszem z sera, cebuli lub pršutu. Pljeskavica może niektórym przypominać polskiego mielonego, lecz do “czarnogórskiego burgera” nie używa się panierki.

co zjeść w czarnogórze - pljeskavica
Co zjeść w Czarnogórze — Pljeskavica

Pljeskavicę najczęściej serwuje się w bułce lub w chlebku pita z dużą ilością cebuli i świeżych sezonowych warzyw. Danie to jest również podawane na talerzu z frytkami, różnymi warzywami i ajvarem.

Polecany artykuł: Pljeskavica – przepis na serbskiego burgera

Najlepszą Pljeskavicę przyrządza się nad Jeziorem Czarnym (Crno Jezero) leżącym w Parku Narodowym Dormitor.

Ražnjići

Pozostajemy w klimacie dań mięsnych. Kolejna trudna do wymówienia nazwa potrawy i następny pomysł na to co zjeść w Czarnogórze. Ražnjići to po prostu szaszłyki, oczywiście z grilla, który w czarnogórskiej kuchni ma zasadnicze znaczenie.

co zjeść w czarnogórze - Ražnjići
Co zjeść w Czarnogórze — Ražnjići

Ražnjići przygotowywane są najczęściej z kurczaka a rzadziej z mięsa wieprzowego. Na patyczek nadziewa się również cebulę, cukinię, bakłażan i paprykę. Ugrillowane ražnjići podawane są z frytkami lub pieczonymi ziemniakami.

Njeguški pršut

Mięsne propozycje dla osób zastanawiających się co zjeść w Czarnogórze zamyka njeguški pršut, czyli szynka wieprzowa wędzona i suszona w specjalnych warunkach. Nazwa tego przysmaku pochodzi od górskiej wioski Njeguši leżącej pomiędzy Kotorem a Cetinje, gdzie wytwarza się tą smakowitą wizytówkę kuchni czarnogórskiej. Aby w pełni delektować się tym rarytasem, szynka powinna być pokrojona w jak najcieńsze plastry.

co zjeść w czarnogórze - Njeguški pršut
Co zjeść w Czarnogórze — Njeguški pršut

Njeguški pršut trochę przypomina włoską szynkę parmeńską. Sekret smaku njeguškiego pršutu bierze się nie tylko z dobrej jakości mięsa, ale przede wszystkim z tradycyjnej metody przygotowania, która wykorzystuje sól morską, drewno bukowe i górskie powietrze. Najpierw przez 2 tygodnie mięso jest przechowywane w solance, po czym jest suszone przez 5-8 miesięcy. Przez pierwsze 3 miesiące procesu suszenia pomieszczenie, w którym się to odbywa opalane jest bukowym drewnem. Njeguški pršut najlepiej smakuje z domowym chlebem i serem z Njeguši.

Punjeni šaran

Jeśli nie lubisz mięsa i masz wątpliwości czy będziesz mieć co zjeść w Czarnogórze to mam dla Ciebie dobrą wiadomość. Czarnogóra słynie z pysznych owoców morza i ryb, nie tylko morskich ale również słodkowodnych łowionych w Jeziorze Szkoderskim. Jedną z najbardziej popularnych potraw jest punjeni šaran.

co zjeść w czarnogórze - punjeni šaran
Co zjeść w Czarnogórze — Punjeni šaran

Punjeni šaran to czarnogórski faszerowany karp. Królewską rybę, jaką jest karp, w Czarnogórze nadziewa się farszem z ryżu, cebuli, marchewki, boczku i czosnku. Karp w ten sposób przyrządzony i upieczony smakuje wyśmienicie, zupełnie inaczej niż karp podawany w Polsce na wigilijnym stole.

Kačamak

Co zjeść w Czarnogórze jeśli jesteś jaroszem? Jeśli lubisz mamałygę lub polentę to z pewnością zasmakuje Ci czarnogórski kačamak. Jest potrawą bardzo sycącą, będącą rodzajem kukurydzianego puddingu podawanego z serem i ziemniakami. Danie to jest typowe dla północnego regionu Czarnogóry, a najlepszy kačamak jest przyrządzany w Kolašinie. W niektórych krajach na Bałkanach potrawa ta występuje pod nazwą “pura” lub “mamaljiga”.

co zjeść w czarnogórze - kačamak
Co zjeść w Czarnogórze — Kačamak

Kačamak przyrządza się z mąki lub kaszy kukurydzianej (pierwotnie z gryczanej). Wyglądem potrawa przypomina owsiankę. Kačamak z dodatkiem ziemniaków, sera, domowego kwaśnego mleka, a czasem kajmaku podawany jest najczęściej na kolację. To również doskonały dodatek do mięs. Sekret dobrego kačamaku tkwi w dobrym “ubiciu”, czyli idealnym połączeniu wszystkich składników.

Crni rižot

W Czarnogórze znajdą coś dla siebie również fani kuchni śródziemnomorskiej. Jeśli lubisz owoce morza, to koniecznie spróbuj w Czarnogórze czarnego ristotto zwanego tu crni rižot. Wbrew temu co mogłoby się wydawać nie jest ono przygotowywane ze specjalnej czarnej odmiany ryżu. Barwa potrawy pochodzi od czarnego atramentu (tuszu) z mątwy lub kałamarnicy.

co zjeść w czarnogórze - crni rižot
Co zjeść w Czarnogórze — Crni rižot

Crni rižot przygotowywany jest z dodatkiem białego wina i gałki muszkatołowej. Na talerzu z czarnym risotto znajdują się również owoce morza: krewetki, kalmary lub ośmiorniczki. Do tego obowiązkowo kieliszek białego wina. Czarnego ristotto można spróbować tylko na wybrzeżu Czarnogóry np. w Zatoce Kotorskiej.

Prebranac

Prebranac to potrawa, której głównym składnikiem jest fasola. Czasem danie to jest mylone z zupą fasolową “pasulją”, jednak prawdziwy prebranac nie zawiera mięsa. Zapiekana fasola to doskonały wybór dla wegetarian.

co zjeść w czarnogórze - prebranac
Co zjeść w Czarnogórze — Prebranac

Zapiekana fasola jest przygotowywana w glinianych naczyniach z dodatkiem papryki, cebuli i przypraw. Gotowe danie podawane jest do spożycia w glinianym naczyniu.

Priganice

Wpis o tym co zjeść w Czarnogórze zamyka deser. Priganice są rodzajem małych pączków z mąki pszennej smażonych na głębokim tłuszczu, najczęściej na oliwie. Ten czarnogórski deser przypadnie do gustu wszystkim łasuchom.

co zjeść w czarnogórze - priganice
Co zjeść w Czarnogórze — Priganice

Priganice kojarzą się przede wszystkim z daniem podawanym na słodko. Najlepiej smakują maczane w miodzie.

Polecany artykuł: Czarnogórskie priganice

W Czarnogórze priganice podawane są również ze słonym kozim serem. W takiej wersji smakują równie wybornie jak w wariancie słodkim. Jako ciekawostkę podam, że często w restauracjach priganice podawane są jako starter, więc jest to też niejako deser przed obiadem.

Co wypić do posiłku w Czarnogórze

Nie tylko ważne jest co zjeść w Czarnogórze, ale również co wypić do posiłku. Jeżeli jesteś na Bałkanach to nie ma lepszego trunku do obiadu niż rakija. Rakija występuje w wielu odmianach smakowych wynikających z rodzaju owoców użytych do jej produkcji, a także aromatycznych w zależności od użytych do jej aromatyzowania ziół.

Polecany artykuł: Rakija, czyli bałkańska woda ognista

Rakiję na Bałkanach pije się zawsze i wszędzie. Picie tego trunku ma zarówno znaczenie kulturowe jak i korzystnie wpływa na zdrowie. Oczywiście pod warunkiem, że rakiję pije się w rozsądnych ilościach.

Podziel się artykułem

Każda filiżanka kawy to nowa historia.

Jeśli artykuł dostarczył Ci szukanych informacji będzie mi miło jeśli postawisz mi wirtualną kawę. Twoje wsparcie motywuje mnie do tworzenia nowych treści i pomaga w finansowaniu kosztów utrzymania bloga.

W podziękowaniu za Twoje wsparcie otrzymasz 60 dni darmowego dostępu do platformy BookBeat, gdzie znajdziesz ogromną bibliotekę audiobooków. To więcej niż standardowy okres próbny dostępny na oficjalnej stronie BookBeat.

buycoffeeto

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *