Start Facebook Instagram YouTube BuyCoffee Email Cookies Do góry
pljeskavica

Pljeskavica – przepis na serbskiego burgera

Pljeskavica jest bardzo popularna na całych Bałkanach. Najczęściej tego grillowanego kotleta mielonego można zjeść w Serbii. W różnych krajach na Bałkanach robi się go nieco inaczej, używając do jego przyrządzenia różnych rodzajów mięsa. Jednak to w Serbii pljeskavica jest produktem narodowym pod nazwą „Leskovačka Pljeskavica”, od leżącego na południu kraju miasta Leskovac. Kotleta przyrządza się z siekanego mięsa z łopatki wołowej i wieprzowej karkówki oraz baraniego mostku. Danie to jest przy okazji pikantne. Przyrządzona według mojego przepisu pljeskavica będzie smakować dokładnie tak jak oryginalna serbska.

Składniki

  • łopatka wołowa (600 g)
  • karkówka wieprzowa (400 g)
  • mostek barani (200 g)
  • cebula (100 g)
  • czosnek (2 średnie główki)
  • ostra papryczka (6 sztuk)
  • sól (2 łyżeczki)
  • pieprz czarny (1 łyżeczka)

Dodatki (opcjonalnie)

  • pita lub bułka (4 sztuki)
  • frytki lub podpiekane ziemniaki
  • pomidory
  • czerwona cebula (2 sztuki)
  • sos tzatziki
  • ajvar
pljeskavica

Przygotowanie

  1. Łopatkę wołową, karkówkę wieprzową i mostek barani umyć, pokroić na mniejsze kawałki i przemielić w maszynce do mięsa a najlepiej bardzo drobno posiekać nożem.
  2. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę, czosnek drobno pokroić lub przecisnąć przez praskę, ostre papryczki bardzo drobno posiekać.
  3. Przemielone mięso połączyć z pokrojoną cebulą, czosnkiem i papryczkami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość wyrobić na jednolitą masę, a następnie odstawić do lodówki na 2 godziny.
  4. Do masy mięsnej dodać 2-3 łyżki wody i dokładnie wymieszać. Z wyrobionej masy mięsnej uformować bardzo duże płaskie kotlety o średnicy około 15 cm i grubości 2 cm. Podczas pieczenia kotlety skurczą się. Jeżeli pljeskavica nie będzie podawana w bułce, kotlety można zrobić o większej średnicy i cieńsze.
  5. Uformowane kotlety piec na elektrycznym grillu lub patelni grillowej około 7 minut z każdej strony. Przy przekładaniu kotletów na drugą stronę należy uważać, aby się nie rozpadły.
  6. Pljeskavice podawać w bułce, albo jako typowego kotleta z frytkami lub podpiekanymi ziemniakami, pomidorami, czerwoną cebulą oraz sosem tzatziki i ajvarem.
Podziel się wpisem

3 komentarze

      • To następnym razem wypada zamieścić zdjęcie wersji własnoręcznie zrobionej i wysłać na maila zaproszenie na degustację.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.