pljeskavica

Pljeskavica – przepis na serbskiego burgera

Pljeskavica jest bardzo popularna na całych Bałkanach. Najczęściej tego grillowanego kotleta mielonego można zjeść w Serbii. W różnych krajach na Bałkanach robi się go nieco inaczej, używając do jego przyrządzenia różnych rodzajów mięsa. Jednak to w Serbii pljeskavica jest produktem narodowym pod nazwą “Leskovačka Pljeskavica”, od leżącego na południu kraju miasta Leskovac.

Kotleta przyrządza się z siekanego mięsa z łopatki wołowej i wieprzowej karkówki oraz baraniego mostku. Danie to jest przy okazji pikantne. Przyrządzona według mojego przepisu pljeskavica będzie smakować dokładnie tak jak oryginalna serbska.

Składniki na pljeskavicę

  • łopatka wołowa (600 g)
  • karkówka wieprzowa (400 g)
  • mostek barani (200 g)
  • cebula (100 g)
  • czosnek (2 średnie główki)
  • ostra papryczka (6 sztuk)
  • sól (2 łyżeczki)
  • pieprz czarny (1 łyżeczka)

Polecany artykuł: Co zjeść w Serbii – 10 potraw w bałkańskim stylu

Dodatki (opcjonalnie)

  • pita lub bułka (4 sztuki)
  • frytki lub podpiekane ziemniaki
  • pomidory
  • czerwona cebula (2 sztuki)
  • sos tzatziki
  • ajvar
pljeskavica

Przygotowanie

  1. Łopatkę wołową, karkówkę wieprzową i mostek barani umyć, pokroić na mniejsze kawałki i przemielić w maszynce do mięsa a najlepiej bardzo drobno posiekać nożem.
  2. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę, czosnek drobno pokroić lub przecisnąć przez praskę, ostre papryczki bardzo drobno posiekać.
  3. Przemielone mięso połączyć z pokrojoną cebulą, czosnkiem i papryczkami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość wyrobić na jednolitą masę, a następnie odstawić do lodówki na 2 godziny.
  4. Do masy mięsnej dodać 2-3 łyżki wody i dokładnie wymieszać. Z wyrobionej masy mięsnej uformować bardzo duże płaskie kotlety o średnicy około 15 cm i grubości 2 cm. Podczas pieczenia kotlety skurczą się. Jeżeli pljeskavica nie będzie podawana w bułce, kotlety można zrobić o większej średnicy i cieńsze.
  5. Uformowane kotlety piec na elektrycznym grillu lub patelni grillowej około 7 minut z każdej strony. Przy przekładaniu kotletów na drugą stronę należy uważać, aby się nie rozpadły.
  6. Pljeskavice podawać w bułce, albo jako typowego kotleta z frytkami lub podpiekanymi ziemniakami, pomidorami, czerwoną cebulą oraz sosem tzatziki i ajvarem.
Podziel się artykułem

Każda filiżanka kawy to nowa historia.

Jeśli artykuł dostarczył Ci szukanych informacji będzie mi miło jeśli postawisz mi wirtualną kawę. Twoje wsparcie motywuje mnie do tworzenia nowych treści i pomaga w finansowaniu kosztów utrzymania bloga.

W podziękowaniu za Twoje wsparcie otrzymasz 60 dni darmowego dostępu do platformy BookBeat, gdzie znajdziesz ogromną bibliotekę audiobooków. To więcej niż standardowy okres próbny dostępny na oficjalnej stronie BookBeat.

buycoffeeto

3 komentarze

    • Zdjęcie z serbskiej knajpy. Moja pljeskavica zrobiona w domu wyglądała trochę mniej efektownie 🙂

      • To następnym razem wypada zamieścić zdjęcie wersji własnoręcznie zrobionej i wysłać na maila zaproszenie na degustację.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *