Pljeskavica jest bardzo popularna na całych Bałkanach. Najczęściej tego grillowanego kotleta mielonego można zjeść w Serbii. W różnych krajach na Bałkanach robi się go nieco inaczej, używając do jego przyrządzenia różnych rodzajów mięsa. Jednak to w Serbii pljeskavica jest produktem narodowym pod nazwą „Leskovačka Pljeskavica”, od leżącego na południu kraju miasta Leskovac.
W tym artykule
Kotleta przyrządza się z siekanego mięsa z łopatki wołowej i wieprzowej karkówki oraz baraniego mostku. Danie to jest przy okazji pikantne. Przyrządzona według mojego przepisu pljeskavica będzie smakować dokładnie tak jak oryginalna serbska.
— Odkryj Serbię —
Składniki
- łopatka wołowa (600 g)
- karkówka wieprzowa (400 g)
- mostek barani (200 g)
- cebula (100 g)
- czosnek (2 średnie główki)
- ostra papryczka (6 sztuk)
- sól (2 łyżeczki)
- pieprz czarny (1 łyżeczka)
Przeczytaj artykuł:
Dodatki (opcjonalnie)
- pita lub bułka (4 sztuki)
- frytki lub podpiekane ziemniaki
- pomidory
- czerwona cebula (2 sztuki)
- sos tzatziki
- ajvar

Przygotowanie
- Łopatkę wołową, karkówkę wieprzową i mostek barani umyć, pokroić na mniejsze kawałki i przemielić w maszynce do mięsa a najlepiej bardzo drobno posiekać nożem.
- Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę, czosnek drobno pokroić lub przecisnąć przez praskę, ostre papryczki bardzo drobno posiekać.
- Przemielone mięso połączyć z pokrojoną cebulą, czosnkiem i papryczkami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość wyrobić na jednolitą masę, a następnie odstawić do lodówki na 2 godziny.
- Do masy mięsnej dodać 2-3 łyżki wody i dokładnie wymieszać. Z wyrobionej masy mięsnej uformować bardzo duże płaskie kotlety o średnicy około 15 cm i grubości 2 cm. Podczas pieczenia kotlety skurczą się. Jeżeli pljeskavica nie będzie podawana w bułce, kotlety można zrobić o większej średnicy i cieńsze.
- Uformowane kotlety piec na elektrycznym grillu lub patelni grillowej około 7 minut z każdej strony. Przy przekładaniu kotletów na drugą stronę należy uważać, aby się nie rozpadły.
- Pljeskavice podawać w bułce, albo jako typowego kotleta z frytkami lub podpiekanymi ziemniakami, pomidorami, czerwoną cebulą oraz sosem tzatziki i ajvarem.
Zdjęcie zrobione w Serbii w barze czy to wyrób własny z rodzimych produktów?
Zdjęcie z serbskiej knajpy. Moja pljeskavica zrobiona w domu wyglądała trochę mniej efektownie 🙂
To następnym razem wypada zamieścić zdjęcie wersji własnoręcznie zrobionej i wysłać na maila zaproszenie na degustację.