priganice

Czarnogórskie priganice

Priganice mają dość długą historię. Pochodzą z zamierzchłych czasów kiedy to Czarnogóra została dość mocno dotknięta przez biedę. Do dziś to jedno z ulubionych dań kuchni czarnogórskiej. Priganice to nieduże mączne kulki smażone w oleju. Podaje się je najczęściej z miodem lub z domowym serem. Rozkosz płynąca z jedzenia takich kulek maczanych w miodzie jest tak wielka, że aż wstyd się przyznać jaką ilość priganic zjadłem w Czarnogórze.


Składniki

  • woda (300 ml)
  • cukier (1 łyżeczka)
  • sól (1 łyżeczka)
  • drożdże (40 g)
  • mąka (400 g)
  • rakija lub spirytus (1 łyżka)
  • olej do smażenia
  • cukier puder
  • miód
priganice

Przygotowanie

  1. W letniej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i mąkę. Wymieszać z 1 łyżeczką soli. Dodać 1 łyżkę raki lub spirytusu, aby ciasto wchłonęło mniej oleju podczas smażenia. Podczas smażenia alkohol wyparuje i nie będzie czuć jego smaku w gotowych priganicach.
  2. Ze wszystkich wyżej wymienionych składników zagnieść ciasto. Ciasto można również ubić mikserem i pozostawić do wyrośnięcia na około 10 minut, aż na powierzchni ciasta pojawi się delikatna piana lub małe pęcherzyki.
  3. Rozgrzać olej w garnku, ale nie zbyt mocno, aby się nie przypalał. Porcje ciasta nakładamy do rozgrzanego oleju za każdym razem zanurzając wcześniej łyżkę w wodzie.
  4. Kiedy priganice nabiorą złotego koloru wyjąć je z tłuszczu łyżką cedzakową i wykładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odprowadzić nadmiar oleju.
  5. Priganice najlepiej podawać na ciepło z miodem, wiejskim serem kozim, serem feta lub z cukrem pudrem.

Przeczytaj również:
Stary Bar – w oliwnym gaju

Podziel się wpisem

Skomentuj