Priganice mają dość długą historię. Pochodzą z zamierzchłych czasów kiedy to Czarnogóra została dość mocno dotknięta przez biedę. Do dziś to jedno z ulubionych dań kuchni czarnogórskiej.
W tym artykule
Priganice to nieduże mączne kulki smażone w oleju. Podaje się je najczęściej z miodem lub z domowym serem. Rozkosz płynąca z jedzenia takich kulek maczanych w miodzie jest tak wielka, że aż wstyd się przyznać jaką ilość priganic zjadłem w Czarnogórze.
Polecany artykuł: Co zjeść w Czarnogórze – 10 potraw, których warto spróbować
Składniki na proganice
- woda (300 ml)
- cukier (1 łyżeczka)
- sól (1 łyżeczka)
- drożdże (40 g)
- mąka (400 g)
- rakija lub spirytus (1 łyżka)
- olej do smażenia
- cukier puder
- miód
Przygotowanie
- W letniej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i mąkę. Wymieszać z 1 łyżeczką soli. Dodać 1 łyżkę raki lub spirytusu, aby ciasto wchłonęło mniej oleju podczas smażenia. Podczas smażenia alkohol wyparuje i nie będzie czuć jego smaku w gotowych priganicach.
- Ze wszystkich wyżej wymienionych składników zagnieść ciasto. Ciasto można również ubić mikserem i pozostawić do wyrośnięcia na około 10 minut, aż na powierzchni ciasta pojawi się delikatna piana lub małe pęcherzyki.
- Rozgrzać olej w garnku, ale nie zbyt mocno, aby się nie przypalał. Porcje ciasta nakładamy do rozgrzanego oleju za każdym razem zanurzając wcześniej łyżkę w wodzie.
- Kiedy priganice nabiorą złotego koloru wyjąć je z tłuszczu łyżką cedzakową i wykładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odprowadzić nadmiar oleju.
- Priganice najlepiej podawać na ciepło z miodem, wiejskim serem kozim, serem feta lub z cukrem pudrem.