ćevapčići

Ćevapčići – przepis na „bosanske ćevapi”

Ćevapčići, zwane również ćevapi, można zjeść na w wielu krajach bałkańskich. Wszędzie danie to smakuje niby podobnie, a jednak trochę inaczej. Moim zdaniem najlepsze ćevapi przyrządzane jest w Sarajewie, stolicy Bośni i Hercegowiny. Co to za potrawa? Ćevapčići to małe wałeczki z mielonego bądź drobno siekanego mięsa, smażone na grillu. Podaje się je z różnymi dodatkami. Oczywiście każda ćevabdžinica (czyli knajpa serwująca ćevapi) pilnie strzeże swojej receptury. Jako że Bośnia i Hercegowina jest krajem w większości muzułmańskim, w prawdziwym bośniackim ćevapi nie ma mięsa wieprzowego. Bośniackie ćevapi podawane są na metalowym talerzu, w lepinii, czyli małym, gorącym chlebku, z kajmakiem (tłustym serem z koziego mleka) oraz cebulą. Do picia podaje się kefir.


Składniki

  • wołowina (500 g)
  • baranina (300 g)
  • jajko (1 szt.)
  • czosnek (4 ząbki)
  • cebula (2 szt.)
  • soda (1 łyżeczka)
  • sól (1 łyżeczka)
  • mielony pieprz (2 łyżeczki)
  • mielona czerwona papryka (1/2 łyżeczki)

Dodatki

  • pita lub tortilla (4 szt.)
  • biały kremowy ser (200 g)
  • ajvar ostry (duży słoik)
  • ogórek świeży (2 szt.)
  • dymka (2 szt)
  • natka pietruszki (pęczek)
ćevapčići

Przygotowanie

  1. Połowę z każdego rodzaju mięsa posiekać drobno ostrym nożem. Drugą połowę zmielić w maszynce do mięsa o drobnym sitku.
  2. Obrać dwie cebule i 4 ząbki czosnku. Drobno posiekać.
  3. Do miski włożyć zmielone mięso, wszystkie przyprawy, sodę, posiekaną cebulę, czosnek i jajko. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Jeżeli po wyrobieniu masa mięsna jest zbyt zbita można dodać pół szklanki wody i ponownie wymieszać. Całość odstawić do lodówki na godzinę.
  4. Z masy mięsnej formujemy wałeczki o średnicy około 2,5 cm. Uformowane wałeczki układamy na patelni grillowej lub ruszcie elektrycznego grilla. Pieczemy aż mięso przestanie być surowe.
  5. Na talerzach układamy placki tortilli lub pity. Smarujemy je grubo ajvarem. Obok układamy plastry ogórka, posiekaną dymkę, plastry ogórka, biały kremowy ser i posiekaną natkę pietruszki. Na tak przygotowane talerze wykładamy upieczone ćevapi. Do picia podajemy kefir.

Przeczytaj również:
Bośnia i Hercegowina

Podziel się wpisem

2 komentarze

    • Rzeczywiście jest z tym problem, bo trzeba trochę pokombinować. Robiłem ćevapi z baraniną, robiłem też z wieprzowiną zamiast baraniny. Wygląda tak samo, ale smak zupełnie inny.

Skomentuj