Prawdziwa góralska kwaśnica z ziobrem

Kwaśnica, regionalna podhalańska zupa, króluje w wielu karczmach u podnóża Tatr. Góralskiej kwaśnicy kosztowałem nie raz, ale niestety nie zawsze smakowała tak jak powinna, bowiem niektórzy kucharze mylą kwaśnicę z kapuśniakiem.

Oryginalna kwaśnica nie zawiera warzyw, poza ziemniakami. Próbując odtworzyć prawdziwy i oryginalny smak kwaśnicy trzeba ją koniecznie ugotować na wędzonych żeberkach. Dobra kwaśnica powinna być bardzo kwaśna, zaś tłuszcz z mięsa “przegryziony” przez kwas kapusty.

Składniki na kwaśnicę

  • wędzone żeberka (500 g)
  • wędzony boczek (200 g)
  • kiszona kapusta (400 g)
  • cebula (1 szt.)
  • czosnek (3 ząbki)
  • ziemniaki (3-4 szt.)
  • liść laurowy (2 szt.)
  • suszone grzyby (3 szt.)
  • ziele angielskie (4 szt.)
  • kminek (1 łyżeczka)
  • majeranek (1,5 łyżeczki)
  • masło (2 łyżki)
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
kwaśnica
Kwaśnica

Przygotowanie

  1. Suszone grzyby namoczyć odpowiednio wcześniej w wodzie. Żeberka pokroić na pojedyncze kawałki (porcje z jednym żeberkiem). Boczek pokroić w średniej wielkości kostkę.
  2. Namoczone grzyby pokroić w paski. Pokrojone grzyby, żeberka i boczek włożyć do dużego garnka i zalać 2 litrami zimnej wody. Dodać liście laurowe, czosnek i ziele angielskie. Całość delikatnie osolić i gotować około 15 minut.
  3. Obrać ziemniaki i pokroić je w ćwiartki lub połówki, w zależności od ich wielkości. Dodać pokrojone ziemniaki do garnka i gotować przez kolejne 15 minut.
  4. Kiszoną, nieodciśniętą z soku, kapustę poszatkować nożem. Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna nieco ją odcisnąć z soku. Poszatkowaną kapustę dodać do garnka i gotować około 30 minut, aż będzie miękka.
  5. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła i zeszklić pokrojoną cebulę. Następnie zeszkloną cebulę dodać do garnka i gotować całość przez 10 minut.
  6. Doprawić kwaśnicę solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem. Z zupy wyjąć liście laurowe.

Polecany artykuł: Oscypek – tajemnice podhalańskiego sera

Kwaśnicę góralską należy podawać gorącą z porcją żeberka na talerzu, najlepiej z pajdą wiejskiego chleba.

Wojciech Płusa
Wojciech Płusa

Jestem pasjonatem podróży, który wierzy, że każdy może odkrywać świat na własną rękę. Odwiedziłem wiele zakątków Europy, Azji i Afryki, zawsze z kubkiem dobrej kawy w ręku. Na swoim blogu dzielę się praktycznymi poradami, pokazując, że podróżowanie jest dostępne dla każdego, bez względu na budżet.

Artykuły: 385
buycoffeeto

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *