Prawdziwa góralska kwaśnica z ziobrem

Kwaśnica, regionalna podhalańska zupa, króluje w wielu karczmach u podnóża Tatr. Góralskiej kwaśnicy kosztowałem nie raz, ale niestety nie zawsze smakowała tak jak powinna, bowiem niektórzy kucharze mylą kwaśnicę z kapuśniakiem.

Oryginalna kwaśnica nie zawiera warzyw, poza ziemniakami. Próbując odtworzyć prawdziwy i oryginalny smak kwaśnicy trzeba ją koniecznie ugotować na wędzonych żeberkach. Dobra kwaśnica powinna być bardzo kwaśna, zaś tłuszcz z mięsa “przegryziony” przez kwas kapusty.

Składniki na kwaśnicę

  • wędzone żeberka (500 g)
  • wędzony boczek (200 g)
  • kiszona kapusta (400 g)
  • cebula (1 szt.)
  • czosnek (3 ząbki)
  • ziemniaki (3-4 szt.)
  • liść laurowy (2 szt.)
  • suszone grzyby (3 szt.)
  • ziele angielskie (4 szt.)
  • kminek (1 łyżeczka)
  • majeranek (1,5 łyżeczki)
  • masło (2 łyżki)
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
kwaśnica
Kwaśnica

Przygotowanie

  1. Suszone grzyby namoczyć odpowiednio wcześniej w wodzie. Żeberka pokroić na pojedyncze kawałki (porcje z jednym żeberkiem). Boczek pokroić w średniej wielkości kostkę.
  2. Namoczone grzyby pokroić w paski. Pokrojone grzyby, żeberka i boczek włożyć do dużego garnka i zalać 2 litrami zimnej wody. Dodać liście laurowe, czosnek i ziele angielskie. Całość delikatnie osolić i gotować około 15 minut.
  3. Obrać ziemniaki i pokroić je w ćwiartki lub połówki, w zależności od ich wielkości. Dodać pokrojone ziemniaki do garnka i gotować przez kolejne 15 minut.
  4. Kiszoną, nieodciśniętą z soku, kapustę poszatkować nożem. Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna nieco ją odcisnąć z soku. Poszatkowaną kapustę dodać do garnka i gotować około 30 minut, aż będzie miękka.
  5. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła i zeszklić pokrojoną cebulę. Następnie zeszkloną cebulę dodać do garnka i gotować całość przez 10 minut.
  6. Doprawić kwaśnicę solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem. Z zupy wyjąć liście laurowe.

Polecany artykuł: Oscypek – tajemnice podhalańskiego sera

Kwaśnicę góralską należy podawać gorącą z porcją żeberka na talerzu, najlepiej z pajdą wiejskiego chleba.

Podziel się artykułem

Każda filiżanka kawy to nowa historia.

Jeśli artykuł dostarczył Ci szukanych informacji będzie mi miło jeśli postawisz mi wirtualną kawę. Twoje wsparcie motywuje mnie do tworzenia nowych treści i pomaga w finansowaniu kosztów utrzymania bloga.

W podziękowaniu za Twoje wsparcie otrzymasz 60 dni darmowego dostępu do platformy BookBeat, gdzie znajdziesz ogromną bibliotekę audiobooków. To więcej niż standardowy okres próbny dostępny na oficjalnej stronie BookBeat.

buycoffeeto

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *