Blog » Podróże ze smakiem » Prawdziwa góralska kwaśnica z ziobrem

Prawdziwa góralska kwaśnica z ziobrem

Kwaśnica, regionalną podhalańska zupa, króluje w wielu karczmach u podnóża Tatr. Góralskiej kwaśnicy kosztowałem nie raz, ale niestety nie zawsze smakowała tak jak powinna, bowiem niektórzy kucharze mylą kwaśnicę z kapuśniakiem. Oryginalna kwaśnica nie zawiera warzyw, poza ziemniakami. Próbując odtworzyć prawdziwy i oryginalny smak kwaśnicy trzeba ją koniecznie ugotować na wędzonych żeberkach. Dobra kwaśnica powinna być bardzo kwaśna, zaś tłuszcz z mięsa „przegryziony” przez kwas kapusty.

REGION
Polska
CZAS
120 minut
PORCJE
4-6
KALORIE
270 (porcja)

Składniki

  • wędzone żeberka (500 g)
  • wędzony boczek (200 g)
  • kiszona kapusta (400 g)
  • cebula (1 szt.)
  • czosnek (3 ząbki)
  • ziemniaki (3-4 szt.)
  • liść laurowy (2 szt.)
  • suszone grzyby (3 szt.)
  • ziele angielskie (4 szt.)
  • kminek (1 łyżeczka)
  • majeranek (1,5 łyżeczki)
  • masło (2 łyżki)
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
Kwaśnica

Przygotowanie

Suszone grzyby moczymy odpowiednio wcześniej w wodzie. Żeberka kroimy na pojedyncze kawałki (porcje z jednym żeberkiem). Boczek kroimy w średniej wielkości kostkę.

Namoczone grzyby kroimy w paski. Pokrojone grzyby, żeberka i boczek wkładamy do dużego garnka i zalewamy 2 l zimnej wody. Dodajemy liście laurowe, czosnek i ziele angielskie. Całość delikatnie solimy i gotujemy około 15 minut.

Obieramy w tym czasie ziemniaki i kroimy je w ćwiartki lub połówki, w zależności od ich wielkości. Dodajemy do garnka i gotujemy przez kolejne 15 minut.

Kiszoną, nieodciśniętą z soku, kapustę szatkujemy nożem. Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna nieco ją odciskamy. Poszatkowaną kapustę dodajemy do garnka i gotujemy około 30 minut, aż będzie miękka.

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła i szklimy pokrojoną cebulę. Następnie zeszkloną cebulę dodajemy do garnka i gotujemy całość przez 10 minut.

Doprawiamy kwaśnicę solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem. Z zupy wyjmujemy liście laurowe.

Kwaśnicę góralską należy podawać gorącą z porcją żeberka na talerzu, najlepiej z pajdą wiejskiego chleba.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie.

Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.

Przewiń do góry