Blog » Podróże ze smakiem » Tagliatelle a la carbonara – oryginalny włoski przepis

Tagliatelle a la carbonara – oryginalny włoski przepis

Makaron, inaczej pasta, to flagowa potrawa Italii. Nie wiem ile jest sposobów podania makaronu we Włoszech, ale jestem pewny, że moje ulubione danie kuchni włoskiej to tagliatelle a la carbonara. Przepisów na ten rodzaj makaronu w internecie można znaleźć naprawdę wiele. Założę się jednak, że czytając większość z nich, prawdziwy Włoch złapie się za głowę i krzyknie: „Mamma mia!”. W tym wpisie znajdziesz przepis na prawdziwie włoską carbonarę. Tak przyrządzona carbonara smakuje dokładnie tak samo, jak ta, którą jadłem podczas pobytu we Włoszech. Wbrew temu, co powszechnie się uważa, do prawdziwie włoskiej carbonary nie używa się śmietany.

REGION
Włochy
CZAS
30 minut
PORCJE
2
KALORIE
550 (porcja)

Składniki

  • makaron tagliatelle (300 g)
  • pancetta lub wędzony boczek (100 g)
  • czosnek (1 ząbek)
  • jajka (4 szt.)
  • ser parmezan (40 g)
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • oliwa z oliwek (2 łyżki)
Tagliatelle a la carbonara

Przygotowanie

Makaron ugotować al dente. Zazwyczaj na opakowaniu makaronu podany jest konkretny czas gotowania. Aby makaron był al dente, należy go gotować przez około 1-2 minuty krócej niż podany na opakowaniu.

Czosnek posiekać na drobne kawałki. Boczek pokroić w kostkę o boku 6-7 mm.

Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać pokrojony w kostkę boczek, a po chwili posiekany czosnek. Smażyć razem około 3 minut, aby boczek się przyrumienił.

Oddzielić białka od żółtek. Żółtka rozkłócamy w miseczce. Dodajemy odrobinę startego parmezanu, sól i pieprz.

Patelnię z boczkiem i czosnkiem zdjąć z ognia, aby nieco ostygła. Na patelnie wlać rozrobione żółtka i dokładnie wszystko wymieszać. Na około 2 minuty postawić patelnię na delikatnym ogniu, uważając aby nie doprowadzić do zagotowania, inaczej żółtka zetną się.

Na patelnię dołożyć ugotowany i odcedzony makaron i dokładnie wszystko wymieszać.

Na talerze wyłożyć porcje makaronu z sosem. Każdą porcję posypać 2 łyżkami drobno startego parmezanu.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie.

Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.

Przewiń do góry