co zjeść w czechach

Co zjeść w Czechach – 10 najlepszych potraw i deserów

Dwa najbardziej charakterystyczne elementy kuchni czeskiej to gęste zupy i różnego rodzaju gęste, kremowe sosy podawane nie tylko do mięs. Głównymi składnikami czeskiej kuchni są mięso, ziemniaki i warzywa korzeniowe, a także kwaśna śmietana. Choć pod względem kulinarnym Czechy są kojarzone z knedlikami i najlepszym na świecie piwem, to miejscowa kuchnia oferuje wiele pysznych dań, których warto spróbować. Sprawdź co zjeść w Czechach.

Delektowanie się czeskim jedzeniem wymaga przeprogramowania sposobu myślenia na temat odżywiania. Tłuszcz należy w Czechach traktować jako kwintesencję smaku, a cholesterol jako przyjaciela.

Czeska kuchnia jest poniekąd odzwierciedleniem wpływów sąsiednich krajów. Popularna w Czechach pieczona gęś przywędrowała z Niemiec, sznycle zawitały na czeskie stoły z Austrii, zaś gulasz – z Węgier. Wszystkie te dania doskonale zaadoptowały się w Czechach i nieco różnią się od oryginałów.

Typowy czeski posiłek składa się z dwóch dań: zupy, jako pierwszego dania, oraz dania głównego, najczęściej mięsnego. Po obiedzie często podawany jest deser, zwykle kawałek ciasta.

Na czeskich stołach dominuje mięso i produkty na bazie skrobi. Jednym z najpopularniejszych typowych czeskich dań jest sycący gulasz (guláš), prawie zawsze podawany z gotowanymi na parze chlebowymi knedlami (knedlíky). Innym niemniej popularnym daniem mięsnym jest svíčková na smetaně, czyli plastry polędwicy wołowej duszone w piekarniku i podawane w sosie śmietanowym z dodatkiem żurawiny.

Republika Czeska to również kraj wielu kultowych ciast, co w połączeniu z zamiłowaniem Czechów do mocnej kawy, daje idealny przepis na przepyszne acz bardzo proste desery. O jednym z popularnych deserów można powiedzieć, że jest knedlowym deja vu (ovocné knedlíky ze śliwkami). Inne czeskie desery to strudel jabłkowy i palačinky (rolowane naleśniki nadziewane dżemem, owocami i polane sosem czekoladowym).

Kuchnia wegetariańska w Czechach praktycznie nie istnieje, a tego typu dań można tu spotkać niewiele (smažený sýr, bramborak, zupy jarzynowe). Za wyjątkiem pomidorów, kapusty, papryki i ogórków trudno doszukać się w czeskiej kuchni dań typowo warzywnych, choć z drugiej strony bardzo popularne są grzyby.

Wśród czeskich przystawek należy wymienić szynkę praską, podawaną z odrobiną chrzanu oraz śledź i sardynki.

Po tym wstępie zapewne już wiesz, co miałem na myśli pisząc na początku o konieczności zmiany sposobu myślenia na temat odżywiania. Pora sprawdzić co zjeść w Czechach.

Knedlíky

Czeskie knedlíky to tradycyjne pikantne lub słodkie knedle przygotowane z różnych składników. Knedlíky pikantne przygotowywane są z namoczonego chleba (houskový), z puree ziemniaczanego (bramborové) lub z sera (syrove). Występują też zwykłe knedle drożdżowe. Czasem są wzbogacone mięsem, ziołami lub pokrojoną w kostkę cebulką. Najczęściej jednak knedlíky są przygotowywane ze świeżych składników takich jak mąka ziemniaczana lub pszenna. Słodkie wersje knedli nadziewane są owocami i podawane jako deser.

Co zjeść w Czechach — Knedlíky
Co zjeść w Czechach — Knedlíky

Po sporządzeniu ciasta formuje się go w większe “wałeczki” i gotuje na parze lub w wodzie. Po ugotowaniu knedle podaje się pokrojone w plastry. Knedlíky nie są nigdy spożywane na sucho i jako takie nie stanowią odrębnego dania. Są dodatkiem do każdego dania z sosem, głównie do pieczonych mięs i gulaszu. W takim zestawieniu świetnie wchłaniają w siebie wszelkiego rodzaju sosy mięsne i warzywne.

Podobne odmiany gotowanych knedli są dość powszechnie spożywane w całej Europie Środkowej i Wschodniej, a szczególnie w sąsiedniej Słowacji, w Niemczech oraz w Austrii.

Guláš (tradycyjny czeski gulasz)

Tradycyjny czeski guláš to po prostu gulasz mięsny z ciemnoczerwonym sosem mocno doprawionym papryką. Na przestrzeni dziejów to danie o węgierskim pochodzeniu stało się jednym z najpopularniejszych posiłków w Czechach i na Słowacji. Oba te kraje wykształciły swoją unikalną wersję gulaszu, nieco różniącą się od węgierskiego oryginału.

Co zjeść w Czechach — Guláš
Co zjeść w Czechach — Guláš

Czeski guláš zwykle składa się z wołowiny, wieprzowiny lub dziczyzny. Kawałki mięsa są podpiekane, a następnie długo gotowane na wolnym ogniu wraz z cebulą, do momentu zgęstnienia bulionu. Można się spotkać z różnymi wersjami gulaszu w zależności od użytego rodzaju mięsa oraz dodatków takich jak ziemniaki, kminek, majeranek, kiełbasa i grzyby.

Guláš jest bardzo popularnym daniem restauracyjnym podawanym z knedlami na parze lub zwykłym chlebem.

Rízek, czyli czeska wersja Wiener Schnitzel

Řízek nie ma nic wspólnego z ryżem, z którym może się kojarzyć nazwa potrawy. Jest to czeska wersja słynnego austriackiego sznycla wiedeńskiego, czyli z cienkich tłuczonych plastrów mięsa obtoczonych w bułce tartej, mące i jajku, a następnie smażonych na oleju roślinnym lub maśle. Niektóre wersje sznycla wymagają marynowania plastrów wieprzowiny w soku z cytryny przez około pół godziny przed panierowaniem w bułce tartej.

Co zjeść w Czechach — Smažený vepřový rízek
Co zjeść w Czechach — Smažený vepřový rízek

Wersja austriacka sznycla jest przyrządzana wyłącznie z cielęciny. Czeska interpretacja z kolei, czyli smažený rízek, jest tylko sporadycznie przygotowywany z cielęciny. Najczęściej są to kotlety schabowe, a czasami filety z kurczaka. Řízek można zjeść w wielu restauracjach w Czechach, jak również bardzo często przygotowywany jest w czeskich domach.

Polecany artykuł: Co zjeść na Słowacji – gulasz i 9 innych popularnych potraw

Zwykle sznycel o złotym kolorze i chrupiącej skórce jest podawany z puree, zwykłymi gotowanymi ziemniakami lub sałatką ziemniaczaną. Czasem podawany jest w formie kanapki.

Kulajda (czeska zupa koperkowa)

Czeska kulajda to kremowa zupa koperkowa z mączną zasmażką. Uważa się, że każdy czeski region i każda czeska rodzina ma swoją charakterystyczną wersję tej sycącej zupy. Do przygotowania zupy używa się grzybów i ziemniaków oraz kwaśnej śmietany, sporej ilości kopru lub gotowanych jajek.

Co zjeść w Czechach — Kulajda
Co zjeść w Czechach — Kulajda

W niektórych regionalnych odmianach kulajdy używa się octu, aby nadać jej intensywnie kwaśny smak. Niezależnie od licznych odmian, zupa ta jest sycąca i rozgrzewająco, stąd najczęściej i najchętniej jest spożywana w mroźnym okresie zimowym.

Wbrew pozorom zupa jest na tyle konkretna i sycąca, że bardzo często podawana jest jako danie główne, w odróżnieniu od klasycznych zup.

Smažený sýr, czyli coś dla jaroszy

Ten tradycyjny czeski specjał znany jest również pod nazwą smažák. Danie składa się z bloku sera – zwykle edamskiego, munstera lub nieznanego u nas sera o nazwie hermelín. Kawałki sera są panierowane w jajku, bułce tartej i mące, a następnie smażone na patelni lub w głębokim tłuszczu, aż skórka stanie się złocista i chrupiąca.

Co zjeść w Czechach — Smažený sýr
Co zjeść w Czechach — Smažený sýr

Mimo, że smažený sýr może być spożywany jako przystawka, zwykle jest traktowany jak bezmięsne danie główne ze względu na wielkość porcji. Niezbędnym dodatkiem do smažáka jest sos tatarski. Czasami smažák jest podawany z mięsem lub ziemniakami. Z kolei smažený sýr podany w bułce to popularne danie uliczne.

Smažený sýr można znaleźć w całych Czechach, od ulicznych straganów i pubów po szanujące się restauracje wysokiej klasy. Podobne danie znane jako vyprážaný syr jest popularną potrawą w sąsiedniej Słowacji.

Bramboračka (kremowa zupa ziemniaczana)

Pierwotnie bramboračka była uważana za posiłek dla ludzi ubogich. Obecnie ta kremowa zupa stała się jednym z klasyków kuchni czeskiej. Zupa występuje w wielu odmianach, ale zawsze zawiera głównie proste składniki, takie jak warzywa korzeniowe, suszone grzyby i różne świeże lub suszone zioła i przyprawy.

Co zjeść w Czechach — Bramboračka
Co zjeść w Czechach — Bramboračka

Bramboračka jest potrawą, którą można znaleźć w menu wielu tradycyjnych czeskich pubów, gdzie jest głównie spożywana jako pyszna przystawka, często podawana w tradycyjnych miskach z wydrążonego chleba.

Bublanina (biszkopt z owocami)

Może nazwa tego deseru nie jest szczególnie zachęcająca do spróbowania, ale ciasto jest naprawdę genialne i warto go skosztować. Bublanina to lekki biszkopt pieczony z jajek, masła, cukru, mąki i z dodatkiem różnych owoców, takich jak wiśnie, truskawki, jagody, morele, śliwki i gruszki. Biszkopt jest czasami lekko aromatyzowany wanilią lub skórką cytrynową.

Co zjeść w Czechach — Bublanina
Co zjeść w Czechach — Bublanina

Zazwyczaj ciasto jest spożywane na ciepło i często jest oprószone cukrem pudrem przed podaniem. Chociaż ciasto nie jest specjalnie wystawne, bublanina jest jednym z najbardziej znanych i lubianych deserów w Czechach. Bardzo chętnie ciasto jest pieczone w czeskich domach jako deser na co dzień lub jako szybki słodki poczęstunek dla gości. Bublaninę można również znaleźć w czeskich piekarniach.

Buchty (czeskie drożdżówki z nadzieniem)

Kolejny wyśmienity czeski deser to buchty, czyli tradycyjne czeskie drożdżowe bułeczki z nadzieniem. Podzielone na mniejsze porcje ciasto jest zwijane w małe bułeczki, a każda z nich jest wypełniona gęstymi domowymi dżemami lub innymi owocowymi przetworami. Lekkie maślane ciasto, z którego pieczone są buchty jest czasem aromatyzowane wanilią lub cytrusami.

Co zjeść w Czechach — Buchty
Co zjeść w Czechach — Buchty

Przygotowane bułeczki układane są gęsto obok siebie na blasze i pieczone na złoty kolor. Podczas pieczenia bułeczki rosną i przyklejają do siebie, tworząc niepowtarzalny i rozpoznawalny kształt. Po upieczeniu buchty posypywane są cukrem pudrem.

Choć identyczne bułeczki można spotkać w wielu innych krajach, np. w Austrii, na Słowenii czy w Chorwacji, powszechnie uważa się, że buchty pochodzą z Czech, skąd rozprzestrzeniły się na inne kraje.

Ovocné knedlíky (knedle nadziewane owocami)

Ovocné knedlíky to słodka odmiana czeskich knedli nadziewanych owocami, występująca na terenie Czech w wielu wariantach. Wytwarzane są one z ciasta na zakwasie lub z ziemniaków, albo też z połączenia mąki pszennej i świeżego twarogu. Jako nadzienia używa się różnych owoców, najczęściej moreli, truskawek, jagód lub śliwek.

Co zjeść w Czechach — Ovocné knedlíky
Co zjeść w Czechach — Ovocné knedlíky

Knedlíky są krótko gotowane we wrzącej wodzie i zwykle podawane na gorąco, oblane roztopionym masłem, posypane cukrem i pokruszonym twarogiem.

Pečená kachna (pieczona kaczka)

W Czechach pieczona kaczka znana jest jako pečená kachna. Kaczka jest zwykle doprawiana kminkiem i majerankiem, a następnie powoli pieczona w piekarniku, aż jej skórka stanie się złotobrązowa i chrupiąca. Tradycyjnie kaczka podawana jest z gotowanymi ziemniakami, chlebowymi knedlikami, duszoną czerwoną kapustą, a czasami z dodatkiem gęstego sosu sporządzonego z wytopionego z kaczki tłuszczu oraz z mąki.

Co zjeść w Czechach — Pečená kachna
Co zjeść w Czechach — Pečená kachna

Pečená kachna jest bardzo popularna w Czechach. Danie jest często przygotowywane na rodzinne spotkania, imprezy i specjalne okazje.

Kilka słów o czeskim piwie i winie

Tak obfity posiłek jak pieczona kaczka wymaga stosownego popitku. Skoro już wiadomo co zjeść w Czechach, warto napisać kilka słów o czeskich trunkach.

Naturalnym i oczywistym dodatkiem do posiłków jest czeskie piwo, reklamowane jako najlepsze na świecie. Dwie z najbardziej znanych marek to Pilsner Urquell i Budweiser Budvar. Niemniej popularne są: Radegast, Velkopopovicky Kozel, Staropramen i Gambrinus. W Czechach piwo jasne to svetle pivo, a ciemne piwo to tmave pivo. Polecam spróbować obydwu rodzajów.

Równie doskonałym napojem do posiłku w Czechach jest wino, szczególnie odmiany morawskie. Frankovka (gorzka czerwień) i Rulandske (wytrawna biel) są powszechnie dostępne w czeskich restauracjach i sklepach.

Podziel się artykułem

Każda filiżanka kawy to nowa historia.

Jeśli artykuł dostarczył Ci szukanych informacji będzie mi miło jeśli postawisz mi wirtualną kawę. Twoje wsparcie motywuje mnie do tworzenia nowych treści i pomaga w finansowaniu kosztów utrzymania bloga.

buycoffeeto

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *