baklava

Baklava – cud, miód i orzeszki

Baklava jest tradycyjnym deserem kuchni greckiej i tureckiej. Równie ważną rolę pełni w kuchni bułgarskiej i perskiej. Tradycyjna baklava jest pieczona z tzw. ciasta listkowego, nazywanego “filo” (w Grecji) lub “korą” (na Bałkanach). Poszczególne warstwy ciasta przekłada się orzechami lub migdałami, a całość polewa syropem cytrynowo-miodowym.

Baklava jest wybitnie słodka. Co więcej, 100 g tego ciasta to aż 400 kalorii, ale co tam… raz się żyje. Klasyczna baklava jest pieczona z ciasta filo, a drugi – z wykorzystaniem popularnego ciasta francuskiego.

Polecany artykuł: Rachatłukum, czyli turkish delight

To, że najlepsza baklava jest przyrządzana przez Greków i Turków nie oznacza, że nie możemy spróbować upiec ją we własnej kuchni. Deser jest idealny do kawy lub herbaty. Sprawdź przepisy na pyszną baklavę.

baklava

Baklava z ciasta filo

Składniki

  • ciasto filo (250 g)
  • cukier (50 g)
  • masło (100 g)
  • miód (100 g)
  • orzechy włoskie (150 g)
  • skórka z cytryny (50 g)
  • sok z cytryny (2 łyżki)
  • cynamon (1 łyżka)

Przygotowanie

  1. Posiekaj drobno orzechy włoskie, wymieszaj z cynamonem i cukrem. Po wymieszaniu podziel na 3 części.
  2. Pokrój ciasto filo na prostokąty pasujące wielkością do blachy do pieczenia.
  3. Posmaruj blaszkę roztopionym masłem. Połóż pierwszy arkusz ciasta filo, posmaruj roztopionym masłem. Połóż drugi arkusz ciasta filo i posmaruj je masłem. Kładź w ten sposób kolejne warstwy ciasta filo, aż będzie ich w sumie osiem.
  4. Na ostatniej górnej warstwie ciasta filo posmarowanego roztopionym masłem wysyp mieszankę orzechów i cynamonu, a następnie przykryj kolejną warstwą ciasta filo, posmaruj roztopionym masłem.
  5. Połóż jeszcze jedną warstwę ciasta i posmaruj roztopionym masłem.
  6. Pokrój całe ciasto na mniejsze kawałki.
  7. Włóż blachę z ciastem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 25 minut.
  8. W trakcie pieczenia do niewielkiego garnka wlej 2/3 szklanki wody, dodaj miód, sok z cytryny oraz skórkę z cytryny. Gotuj przez 10 minut.
  9. Upieczone ciasto polej przygotowanym syropem.
  10. Ciasto odstaw do wystudzenia.
baklava

Baklava z ciasta francuskiego

Składniki

  • cukier (150 g)
  • sok z cytryny (2 łyżki)
  • miód (2 łyżki)
  • ciasto francuskie (1 opakowanie 275 g)
  • masło (50 g)
  • migdały (100 g)
  • orzechy włoskie (50 g)
  • pistacje (100 g)

Przygotowanie

  1. Zagotuj w niewielkim garnku 200 ml wody z cukrem, miodem i sokiem z cytryny. Powstały w ten sposób syrop gotuj 5 minut ciągle mieszając, aż nabierze złotego koloru i wyraźnie zgęstnieje. Po zdjęciu garnka z ognia wystudź syrop.
  2. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
  3. Migdały po obraniu ze skórek, orzechy włoskie i połowę pistacji drobno posiekaj nożem lub zmiksuj. Ważne, aby orzechy nie były zbyt mocno rozdrobnione.
  4. Podziel ciasto francuskie na 3 równe części, a następnie dobrze rozwałkuj każdy kawałek na wielkość blachy do pieczenia.
  5. Na dno blachy połóż jedną część ciasta francuskiego i posmaruj roztopionym masłem. Na ciasto posyp rozdrobnione orzechy.
  6. Włóż do blachy drugą część ciasta francuskiego, posmaruj roztopionym masłem i posyp drugą połową posiekanych orzechów.
  7. Przykryj całość trzecią częścią ciasta francuskiego i posmaruj roztopionym masłem.
  8. Ostrym nożem pokrój całe ciasto na kawałki.
  9. Blachę z ciastem włóż do piekarnika z termoobiegiem rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Piecz przez 40 minut.
  10. Polej ciasto wcześniej przygotowanym syropem i włóż do piekarnika na 5 minut.
  11. Pozostaw ciasto do wystygnięcia.
Podziel się artykułem

Każda filiżanka kawy to nowa historia.

Jeśli artykuł dostarczył Ci szukanych informacji będzie mi miło jeśli postawisz mi wirtualną kawę. Twoje wsparcie motywuje mnie do tworzenia nowych treści i pomaga w finansowaniu kosztów utrzymania bloga.

W podziękowaniu za Twoje wsparcie otrzymasz 60 dni darmowego dostępu do platformy BookBeat, gdzie znajdziesz ogromną bibliotekę audiobooków. To więcej niż standardowy okres próbny dostępny na oficjalnej stronie BookBeat.

buycoffeeto

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *