Baklava jest tradycyjnym deserem kuchni greckiej i tureckiej. Równie ważną rolę pełni w kuchni bułgarskiej i perskiej. Tradycyjna baklava jest pieczona z tzw. ciasta listkowego, nazywanego “filo” (w Grecji) lub “korą” (na Bałkanach). Poszczególne warstwy ciasta przekłada się orzechami lub migdałami, a całość polewa syropem cytrynowo-miodowym.
W tym artykule
Baklava jest wybitnie słodka. Co więcej, 100 g tego ciasta to aż 400 kalorii, ale co tam… raz się żyje. Klasyczna baklava jest pieczona z ciasta filo, a drugi – z wykorzystaniem popularnego ciasta francuskiego.
Polecany artykuł: Rachatłukum, czyli turkish delight
To, że najlepsza baklava jest przyrządzana przez Greków i Turków nie oznacza, że nie możemy spróbować upiec ją we własnej kuchni. Deser jest idealny do kawy lub herbaty. Sprawdź przepisy na pyszną baklavę.
![baklava](https://plusa.net.pl/wp-content/uploads/baklava-01-1024x683.jpg)
Baklava z ciasta filo
Składniki
- ciasto filo (250 g)
- cukier (50 g)
- masło (100 g)
- miód (100 g)
- orzechy włoskie (150 g)
- skórka z cytryny (50 g)
- sok z cytryny (2 łyżki)
- cynamon (1 łyżka)
Przygotowanie
- Posiekaj drobno orzechy włoskie, wymieszaj z cynamonem i cukrem. Po wymieszaniu podziel na 3 części.
- Pokrój ciasto filo na prostokąty pasujące wielkością do blachy do pieczenia.
- Posmaruj blaszkę roztopionym masłem. Połóż pierwszy arkusz ciasta filo, posmaruj roztopionym masłem. Połóż drugi arkusz ciasta filo i posmaruj je masłem. Kładź w ten sposób kolejne warstwy ciasta filo, aż będzie ich w sumie osiem.
- Na ostatniej górnej warstwie ciasta filo posmarowanego roztopionym masłem wysyp mieszankę orzechów i cynamonu, a następnie przykryj kolejną warstwą ciasta filo, posmaruj roztopionym masłem.
- Połóż jeszcze jedną warstwę ciasta i posmaruj roztopionym masłem.
- Pokrój całe ciasto na mniejsze kawałki.
- Włóż blachę z ciastem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 25 minut.
- W trakcie pieczenia do niewielkiego garnka wlej 2/3 szklanki wody, dodaj miód, sok z cytryny oraz skórkę z cytryny. Gotuj przez 10 minut.
- Upieczone ciasto polej przygotowanym syropem.
- Ciasto odstaw do wystudzenia.
![baklava](https://plusa.net.pl/wp-content/uploads/baklava-02-1024x683.jpg)
Baklava z ciasta francuskiego
Składniki
- cukier (150 g)
- sok z cytryny (2 łyżki)
- miód (2 łyżki)
- ciasto francuskie (1 opakowanie 275 g)
- masło (50 g)
- migdały (100 g)
- orzechy włoskie (50 g)
- pistacje (100 g)
Przygotowanie
- Zagotuj w niewielkim garnku 200 ml wody z cukrem, miodem i sokiem z cytryny. Powstały w ten sposób syrop gotuj 5 minut ciągle mieszając, aż nabierze złotego koloru i wyraźnie zgęstnieje. Po zdjęciu garnka z ognia wystudź syrop.
- Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
- Migdały po obraniu ze skórek, orzechy włoskie i połowę pistacji drobno posiekaj nożem lub zmiksuj. Ważne, aby orzechy nie były zbyt mocno rozdrobnione.
- Podziel ciasto francuskie na 3 równe części, a następnie dobrze rozwałkuj każdy kawałek na wielkość blachy do pieczenia.
- Na dno blachy połóż jedną część ciasta francuskiego i posmaruj roztopionym masłem. Na ciasto posyp rozdrobnione orzechy.
- Włóż do blachy drugą część ciasta francuskiego, posmaruj roztopionym masłem i posyp drugą połową posiekanych orzechów.
- Przykryj całość trzecią częścią ciasta francuskiego i posmaruj roztopionym masłem.
- Ostrym nożem pokrój całe ciasto na kawałki.
- Blachę z ciastem włóż do piekarnika z termoobiegiem rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Piecz przez 40 minut.
- Polej ciasto wcześniej przygotowanym syropem i włóż do piekarnika na 5 minut.
- Pozostaw ciasto do wystygnięcia.