Start Facebook Instagram YouTube BuyCoffee Email Cookies Do góry
baklava

Baklava – cud, miód i orzeszki

Baklava jest tradycyjnym deserem kuchni greckiej i tureckiej. Równie ważną rolę pełni w kuchni bułgarskiej i perskiej. Tradycyjna baklava jest pieczona z tzw. ciasta listkowego, nazywanego „filo” (w Grecji) lub „korą” (na Bałkanach). Poszczególne warstwy ciasta przekłada się orzechami lub migdałami, a całość polewa syropem cytrynowo-miodowym.

Baklava jest wybitnie słodka. Co więcej, 100 g tego ciasta to aż 400 kalorii, ale co tam… raz się żyje. Klasyczna baklava jest pieczona z ciasta filo. We wpisie znajdziesz dwie wersje przepisu na baklavę – jeden w wersji klasycznej, a drugi – z wykorzystaniem popularnego ciasta francuskiego.

To, że najlepsza baklava jest przyrządzana przez Greków i Turków nie oznacza, że nie możemy spróbować upiec ją we własnej kuchni. Deser jest idealny do kawy lub herbaty. Sprawdź przepisy na pyszną baklavę.

baklava

Baklava z ciasta filo

Składniki

  • ciasto filo (250 g)
  • cukier (50 g)
  • masło (100 g)
  • miód (100 g)
  • orzechy włoskie (150 g)
  • skórka z cytryny (50 g)
  • sok z cytryny (2 łyżki)
  • cynamon (1 łyżka)

Przygotowanie

  1. Posiekaj drobno orzechy włoskie, wymieszaj z cynamonem i cukrem. Po wymieszaniu podziel na 3 części.
  2. Pokrój ciasto filo na prostokąty pasujące wielkością do blachy do pieczenia.
  3. Posmaruj blaszkę roztopionym masłem. Połóż pierwszy arkusz ciasta filo, posmaruj roztopionym masłem. Połóż drugi arkusz ciasta filo i posmaruj je masłem. Kładź w ten sposób kolejne warstwy ciasta filo, aż będzie ich w sumie osiem.
  4. Na ostatniej górnej warstwie ciasta filo posmarowanego roztopionym masłem wysyp mieszankę orzechów i cynamonu, a następnie przykryj kolejną warstwą ciasta filo, posmaruj roztopionym masłem.
  5. Połóż jeszcze jedną warstwę ciasta i posmaruj roztopionym masłem.
  6. Pokrój całe ciasto na mniejsze kawałki.
  7. Włóż blachę z ciastem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 25 minut.
  8. W trakcie pieczenia do niewielkiego garnka wlej 2/3 szklanki wody, dodaj miód, sok z cytryny oraz skórkę z cytryny. Gotuj przez 10 minut.
  9. Upieczone ciasto polej przygotowanym syropem.
  10. Ciasto odstaw do wystudzenia.
baklava

Baklava z ciasta francuskiego

Składniki

  • cukier (150 g)
  • sok z cytryny (2 łyżki)
  • miód (2 łyżki)
  • ciasto francuskie (1 opakowanie 275 g)
  • masło (50 g)
  • migdały (100 g)
  • orzechy włoskie (50 g)
  • pistacje (100 g)

Przygotowanie

  1. Zagotuj w niewielkim garnku 200 ml wody z cukrem, miodem i sokiem z cytryny. Powstały w ten sposób syrop gotuj 5 minut ciągle mieszając, aż nabierze złotego koloru i wyraźnie zgęstnieje. Po zdjęciu garnka z ognia wystudź syrop.
  2. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
  3. Migdały po obraniu ze skórek, orzechy włoskie i połowę pistacji drobno posiekaj nożem lub zmiksuj. Ważne, aby orzechy nie były zbyt mocno rozdrobnione.
  4. Podziel ciasto francuskie na 3 równe części, a następnie dobrze rozwałkuj każdy kawałek na wielkość blachy do pieczenia.
  5. Na dno blachy połóż jedną część ciasta francuskiego i posmaruj roztopionym masłem. Na ciasto posyp rozdrobnione orzechy.
  6. Włóż do blachy drugą część ciasta francuskiego, posmaruj roztopionym masłem i posyp drugą połową posiekanych orzechów.
  7. Przykryj całość trzecią częścią ciasta francuskiego i posmaruj roztopionym masłem.
  8. Ostrym nożem pokrój całe ciasto na kawałki.
  9. Blachę z ciastem włóż do piekarnika z termoobiegiem rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Piecz przez 40 minut.
  10. Polej ciasto wcześniej przygotowanym syropem i włóż do piekarnika na 5 minut.
  11. Pozostaw ciasto do wystygnięcia.
Podziel się wpisem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.