Start Facebook Instagram YouTube BuyCoffee Email Cookies Do góry
co zjeść w albanii

Co zjeść w Albanii – 10 potraw, które Cię zaskoczą

Jeśli szukasz informacji co zjeść w Albanii to jesteś we właściwym miejscu. Z tego wpisu dowiesz się nie tylko tego, co zjeść w Albanii, ale również zaskoczysz się prostotą albańskiej kuchni jak i składnikami niektórych z opisanych potraw. Zapewniam Cię jednak, że nawet potrawy, których składniki z pozoru nie pobudzają apetytu, smakują wybornie i warto ich spróbować. Tradycyjne albańskie potrawy są nie tylko przepyszne, ale również świeże i zdrowe.

Co zjeść w Albanii – krótka charakterystyka albańskiej kuchni

Kuchnia albańska jest ściśle związana z tradycjami sztuki kulinarnej Bałkanów. Oprócz typowo śródziemnomorskich smaków w kuchni albańskiej wyraźnie zaznaczają się również dość silne wpływy tureckie i włoskie. Ale oczywiście w kuchni albańskiej znajdziemy dania typowe tylko dla tego kraju i właśnie na tych potrawach skoncentrowany jest niniejszy wpis.

Prostota albańskich potraw oraz zupełny brak dań ekskluzywnych wynika głównie z tego, że przez dość długi czas kraj ten był bardzo biedny. Potrawy były wymyślane przez niezamożną ludność często spontanicznie i przygotowywane z powszechnie dostępnych produktów.

Podobnie jak w wielu innych krajach, głównym posiłkiem w Albanii jest obiad, najczęściej mięsny. Do mięsa podawane są różne surówki, głównie z pomidorów, papryki, oliwek i ogórków, przyprawiane oliwą z oliwek i octem winnym.

Albańskie potrawy są również dość istotnie zróżnicowane terytorialnie. W północnej części kraju, nieco chłodniejszej, potrawy są bardziej obfite a na stołach króluje albański gulasz. Z kolei na południu Albanii w jadłospisie występują głównie świeże warzywa i owoce morza.

Paçë koke

Paçë koke to tradycyjny albański gulasz wykonany z głowy jagnięcia lub kozy. Konsystencją przypomina trochę polskie flaczki. Danie jest smaczne i bardzo sycące, choć skład potrawy może niektórych zniechęcić do spróbowania.

co zjeść w albanii
Co zjeść w Albanii – Paçë koke

Głowę owcy lub kozy gotuje się z warzywami i przyprawami (marchew, seler, cebula, pietruszka, liście laurowe) aż mięso odejdzie od kości. Po oddzieleniu mięsa od kości dusi się je z dodatkiem zasmażki z masła, mąki, czosnku, czarnego pieprzu i sosu pomidorowego. Czasami do gotowania dodaje się również wołowe nóżki lub flaki.

Jeśli chcesz wiedzieć, co zjeść w Albanii zapoznaj się również z kolejnymi potrawami.

Tavë kosi

Tavë kosi jest daniem narodowym Albanii, przyrządzanym z podrobów jagnięcych lub kozich, rzadziej z kurczaka, oraz ryżu pieczonego z mieszanką jogurtu i jajek, czosnku i oregano. Kiedyś zamiast jogurtu i jajek używano kwaśnego mleka. Mieszaninę tych składników dodaje się do zasmażki sporządzanej z mąki pszennej i masła. Można powiedzieć, że to taka „albańska zapiekanka”.

co zjeść w albanii
Co zjeść w Albanii – Tavë kosi

Potrawa jest bardzo sycąca. Podaje się ją bardzo gorącą w glinianym naczyniu. Na wierzchu powstaje apetycznie wyglądająca złota warstwa. Czasem potrawę tą można spotkać w wersji rybnej lub z owocami morza. Oprócz Albanii danie to można spotkać również w Grecji, Macedonii Północnej i Turcji, gdzie nazywane jest „elbasan tava” (od nazwy albańskiego miasta Elbasan).

Jani me fasule

Jani me fasule to albańska, bardzo rozgrzewająca potrawa z fasoli. Przyrządza się ją z białej fasoli cannelloni, pomidorów, papryki, cebuli i oliwy z oliwek.

co zjeść w albanii
Co zjeść w Albanii – Jani me fasule

Po dodaniu bulionu powstaje bardzo prosta i smaczna zupa. Można ją zjeść w Albanii prawie wszędzie. To podstawa tradycyjnego albańskiego jedzenia. Czasami podawana jest jako przystawka.

Również wegetarianie będą mieli co zjeść w Albanii.

Fërgesë

Kolejnym narodowym daniem Albanii jest fërgesë. Danie to przyrządza się z papryki, cebuli, pomidorów, lokalnego solonego twarożku, bazylii, masła, mąki, jogurtu i oliwy z oliwek. Na jednej patelni smaży się warzywa. Na osobnej patelni przygotowywana jest zasmażka z masła i mąki. Do niej dodawany jest twarożek, który musi się stopić. Następnie wszystkie składniki miesza się w małych glinianych garnkach, przyprawia i piecze w piekarniku. Po lekkim ostygnięciu potrawy podaje się ją ze świeżym, najlepiej chrupiącym chlebem.

co zjeść w albanii
Co zjeść w Albanii – Fërgesë

W Albanii można się spotkać z nieco inną, niewegetariańską wersją tego dania. W takim wydaniu dodaje się posiekaną wątróbkę i czosnek. Wersja wegetariańska fërgesë jest podawana jako przystawka, a wersja z wątróbką jest podawana jako danie główne. Danie to zadowoli każdego smakosza, a Ty już wiesz, co zjeść w Albanii.

Japrak

Jeśli lubisz nasze polskie gołąbki, będzie Ci smakował również albański japrak. Nadzienie składa się z mieszanki mięsa mielonego (wołowiny lub cielęciny) i ryżu. Całość jest przyprawiona solą i pieprzem. Uformowany farsz zawijany jest w blanszowane liście raštika, czyli lokalnej odmiany kapusty.

co zjeść w albanii
Co zjeść w Albanii – Japrak

Tak przygotowany japrak gotowany jest na wolnym ogniu nawet przez kilka godzin. Japrak podawany jest z tłuczonymi ziemniakami i śmietaną. Można się również spotkać z wersją tej potrawy, w której zamiast liści z lokalnej kapusty używa się liści winogron, dodaje się pomidory a danie przyprawia się miętą.

Qifqi

Kolejne danie dla osób nielubiących mięsa to qifqi, tradycyjne albańskie danie pochodzące z położonej w południowej Albanii miejscowości Gjirokastёr. Danie to ma formę kulek przygotowywanych z ryżu zmieszanego z jajkami, suszoną miętą i oliwą z oliwek. Całość przyprawia się solą i czarnym pieprzem.

co zjeść w albanii
Co zjeść w Albanii – Qifqi

Uformowane ryżowe kulki smażone są na oliwie z oliwek na specjalnej patelni. Danie to podawane jest z sałatą, ajvarem i szklanką dhallà, napoju wytwarzanego na bazie jogurtu, soli i wody.

Petulla

Kolejną propozycją potrawy, którą warto zjeść w Albanii jest tradycyjna przekąska ze smażonego ciasta – petulla. Ciasto jest zwykle wytwarzane z mąki, drożdży, mleka, jaj, cukru, soli i oleju roślinnego. Po wymieszaniu ciasto odstawia się na kilka chwil, a następnie formuje się z nich kulki i smaży na gorącym oleju.

co zjeść w albanii
Co zjeść w Albanii – Petulla

Po uzyskaniu przez ciasto złotego koloru, wyjmuje się je z oleju i odsącza na papierowym ręczniku. Danie to spożywa się zarówno na słodko (z cukrem pudrem, miodem, dżemem) lub na słono (z serem feta). Mnie osobiście albańska petulla bardzo przypomina czarnogórskie priganice.

Qofte fërguara

Pyszne smażone klopsiki zwane qofte fërguara można zjeść nie tylko w Albanii, ale również w Kosowie. Można je jeść zarówno jako danie główne jak i jako przystawkę. Zarówno w składnikach jak i sposobie przygotowania potrawy widać silne wpływy kuchni tureckiej.

co zjeść w albanii
Co zjeść w Albanii – Qofte fërguara

Albańskie klopsiki robione są z mielonej jagnięciny lub wołowiny, a czasem kurczaka. Do mieszanki mięsnej dodawany jest ser feta, czosnek, cebula, bułka tarta i liście mięty. Całość doprawia się solą i pieprzem, często oregano, a czasem cynamonem. Uformowane w kulki lub owalne grubsze kiełbaski mięso po usmażeniu podawane jest na ciepło z frytkami i pilawem ryżowym lub pieczonymi warzywami oraz z sosem na bazie jogurtu.

Harapash

Kolejną propozycją dla wegetarian jest harapash. Danie to powstaje z mąki kukurydzianej, masła koziego, oliwy z oliwek, mleka i twarogu. Wymieszanie składniki gotuje się aż do zgęstnienia.

co zjeść w albanii
Co zjeść w Albanii – Harapash

Harapash najczęściej jest podawany jako przystawka do podrobów jagnięcych. Często też podawane jest jako danie główne. W takim przypadku na wierzchu potrawę posypuje się twarogiem.

Flija

Ostatnie typowe dla albańskiej kuchni danie w tym zestawieniu to flija, którą można w skrócie określić jako warstwę naleśników przekładanych nadzieniem. Z tą potrawą możesz się również spotkać w Kosowie.

co zjeść w albanii
Co zjeść w Albanii – Flija

Naleśniki przyrządza się z mąki, wody, soli i jajek. Nadzienie natomiast to mieszanka oleju, masła i jogurtu lub kajmaku. Wbrew pozorom przygotowanie tej potrawy jest dość pracochłonne. Flija może być podawana z różnymi dodatkami, w tym pikantnymi, takimi jak kwaśne mleko, jogurt, marynowane warzywa, ser, ajvar, a także słodkimi – dżemem lub miodem.

Czego się napić w Albanii?

Jeśli jesteś w Albanii warto spróbować bardzo popularnego tu piwa Birra Tirana. Amatorom mocniejszych trunków polecam rakiję, popularną na całych Bałkanach. Z kolei abstynentom polecam jogurt kos, który mi bardzo smakował.

Mam nadzieję, że po lekturze tego wpisu już wiesz co zjeść w Albanii, która z roku na rok zyskuje na popularności wśród turystów.

Jeśli artykuł dostarczył Ci szukanych informacji będzie mi miło jeśli postawisz mi wirtualną kawę. Twoje wsparcie motywuje mnie do tworzenia nowych treści i pomaga w finansowaniu kosztów utrzymania bloga.

buycoffeeto
Podziel się wpisem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *